Адміністративні послуги
- Повний перелік послуг
- Реєстрація, зняття з реєстрації місця проживання
- Паспорт громадянина України
- Державна реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та речових прав на нерухоме майно
- Держгеокадастр
- Адмінпослуги підрозділів виконавчого комітету Фастівської міської ради (діти, земельні питання, архітектура тощо)
- Оформлення документів дозвільного характеру
ЖКГ
- КП Фастівської міської ради «Фастівтепломережа»
- КП Фастівської міської ради «Фастівводоканал»
- Фастівська Житлово-експлуатаційна контора
- Фастівський Комбінат комунальних підприємств
- КП «Центр торгівлі та благоустрою»
- КП «Фастівське БТІ»
- Плани роботи на тиждень
- Звіт про роботу за поточний тиждень
- Актуально-енергозбереження
- Фастівська філія по експлуатації газового господарства ВАТ "Київоблгаз"
- Житлова політика
- Питання землі та майна
Люстрація
Міські програми
ЗМІ Фастівщини
Користувацький вхід
Головні новини
Корисна інформація стосовно нітратів
Нітрати – дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у грунті, воді, входять до складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин.Таке значне поширення нітратів в об’єктах навколишнього середовища неминуче зумовлює щоденний контакт населення з ними. Люди зазнають впливу нітратів протягом усього свого існування. Однак у разі перевищення ступеня навантаження цих речовин на організм вони можуть несприятливо позначатися на здоров’ї. Навантаження нітратів на організм людини стало помітно зростати останнім часом. А разом з тим виникла проблема нітратів, їх несприятливого впливу на здоров’я населення. Ця проблема з’явилася насамперед внаслідок хімізації сільського господарства, застосування мінеральних азотовмісних добрив на полях для підвищення врожаїв.
Нині у багатьох економічно розвинутих країнах світу вже проявляються наслідки негативного впливу нітратів на здоров’я населення, особливо дітей, організм яких дуже чутливий до дії сторонніх чинників. Крім того, нітрати, що потрапляють у харчові продукти з грунту і води, є попередниками великої групи висококанцерогенних речовин: N- нітрозосполук.
Продукти харчування людини містять величезну кількість біологічно активних речовин. До них насамперед входять білки, жири, вуглеводи, вітаміни, а також різні хімічні забруднювачі: пестициди, токсичні елементи, нітрати, нітрозоосполуки. Вміст хімічних забруднювачів у продуктах може коливатися в дуже широких межах: від концентрацій, безпечних для людини, до рівнів, що становлять реальну небезпеку її здоров’ю. У цьому плані не становлять винятку і нітрати. Хоча слід зазначити, що їх не можна повною мірою вносити до категорії хімічних забруднювачів продуктів харчування, бо вони є обов’язковою частиною останніх.
У рослинах нітрати перетворюються на білкові та інші органічні сполуки, проходячи проміжні стадії відновлення до нітритів та аміаку. Вміст нітратів у рослин залежить від їх біологічних властивостей. В овочевих культурах найбільше нітратів міститься в зелені петрушки, кропу, коренеплодах. Порівняно мало накопичують нітратів томати і картопля. Ранні овочі містять нітратів більше, ніж пізні. Відносно мало накопичують нітратів фрукти і ягоди. Найбільше позначається на вмістові нітратів у рослинах порушення санітарних правил внесення в грунт мінеральних добрив, насамперед азотних.
Значний інтерес з точки зору забрудненості харчових продуктів тваринного походження нітратами становить їх виділення з молоком. Думки різних авторів щодо вмісту нітратів у коров’ячому молоці неоднозначні. Дехто вказує на високу концентрацію цих речовин, інші на низьку. Високий вміст нітратів у молоці пов’язані із забрудненістю ними кормів і питної води, споживаних сільськогосподарськими тваринами. Продукти тваринного походження, як правило, містять незначну кількість нітратів порівняно з рослинною продукцією. Але нітрати додають у готову м’ясну продукцію з метою поліпшення її споживчих властивостей , у першу чергу ковбасні вироби. В сирокопчених ковбасах майже вдвічі більше нітратів, ніж у варених.
Кількість гострих отруєнь нітратів невелика, хоча треба враховувати, що інтоксикація ними характеризується досить тяжким перебігом і може закінчитися смертю потерпілого. Серед дорослих смертельне отруєння спостерігається внаслідок вживання 3,5г калієвої селітри. Продукти відновлення нітратів – нітрити теж можуть викликати тяжкі отруєння і смерть у дорослих людей. У більшості випадків гострі отруєння нітратами були пов’язані з використанням криничної води (що містила високий рівень нітратів) для приготування дитячих харчових сумішей з сухого молока. Існує інформація про отруєння дітей пюре шпинату, морквяним соком( у цих продуктах був високий вміст нітратів, які перетворилися на нітрати). Отруєння нітратами настає швидше і протікає тяжче при надходженні в організм з водою.
Швидкість всмоктування нітратів при надходженні в організм з їжею значною мірою залежить від складу раціону. При вживанні з рослинною їжею максимальна концентрація нітратів у крові утворюється через 2-3 години. Наявність жирів у їжі знижує всмоктування нітратів.
Найчутливіші до нітратів діти перших місяців життя, особи похилого віку, хворі з анемією, хворобами серцево-судинної, дихальної і видільної системи, дисбактеріозом кишечника. Чутливість до них зростає в умовах гірської місцевості, при підвищеному вмісті у вдихуваному повітрі оксидів азоту, окису і двоокису вуглецю, при вживанні спиртних напоїв, а також при інших станах, які потребують підвищеного споживання тканинами кисню.
Токсична дія нітратів полягає у гіпоксії (кисневому голодуванні тканин), що розвивається внаслідок порушення транспорту кисню кров’ю, а також у пригніченні активності деяких ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання.
Клінічні ознаки отруєння з’являються через 1-1,5 год. після потрапляння їх в організм з питною водою. Спочатку виникає ціаноз (синюшність) губ, слизових оболонок, нігтів, обличчя. Подразна дія солей азотної кислоти на слизову оболонку шлунка проявляється нудотою, болем у ділянці шлунка, слиновиділенням, блюванням. Порушення діяльності травного каналу при надходженні нітратів з водою спостерігається нечасто.
У разі надходження нітратів в організм з їжею латентний (прихований) період захворювання триваліший: від 4 до 6 год. Картина отруєння починається з появи ціанозу губ, видимих слизових оболонок, нігтів обличчя. Ураження травного каналу більш виражене: характеризується нудотою, посиленим слиновиділенням, болем у ділянці шлунку, нудотою, проносом. Фекалії можуть містити домішки крові зміненого кольору. Печінка при цьому збільшена і болісна при пальпації.
Клінічна картина отруєння характеризується симптомами, що свідчать про порушення діяльності нервової системи: загальною слабкістю, сильним головним болем у потиличній ділянці, сонливістю, малорухомістю, запамороченням, потемнінням в очах, порушенням координації рухів, у важких випадках - судомним посмикуванням м’язів, втратою свідомості, коматозним станом.
Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно разом з ними «гинуть» і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна.
- Кількість нітратів зменшується в разі ретельного миття та чищення овочів на 10-15 %. Петрушку, кріп, салат рекомендують вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо потримати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25-30%.
- У процесі варіння моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30-40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80%, капуста – до 70%, буряк – до 40%.
- Перед приготуванням борщу варто трохи проварити овочі у невеликій кількості води, воду злити, налити свіжої, а вже після цього куховарити.
- Аби зменшити вміст нітратів у огірках, помідорах та редисці, належить зрізати м’якуш біля «хвостиків».
- Якщо ви полюбляєте свіжі салати та соки, не зберігайте їх у холодильнику, бо надмірне охолодження також сприяє перетворенню нітратів на нітрити, які ще шкідливіші.
- Коли ви фанат квашеної, соленої чи маринованої продукції, пам’ятайте, що в перші 3-4 доби у овочах відбувається посилене перетворення нітратів на нітрити. Тож свіжо заквашені капусту, огірки треба їсти через 10-15 діб.
- Не їжте у динях та кавунах нестиглий м’якуш біля шкуринки.
- Споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки ( у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай - це натуральні нейтралізатори нітратів.